vrijdag 9 september 2011

Nader bekeken: jurisprudentie inzake het verwijderen van een fiets

In juli 2011 is een uitspraak van de rechtbank van Utrecht, met betrekking tot het al dan niet rechtmatig verwijderen van een fout geplaatste fiets uitgebreid in de media geweest wat nogal wat stof heeft doen oplaaien. De strekking van de berichtgeving was dat foutgeplaatste fietsen niet zomaar mogen worden verwijderd.

Als je de uitspraak (LJN: BR3500, Rechtbank Utrecht , SBR 10/1722) goed leest, dan kan het niet anders dat de berichtgeving wat kort door de bocht is. De gemeente hanteert voor het verwijderen van fietsen het beleid dat zij heeft gepubliceerd op haar website. De gemeente verwijdert:
  • fietsen die gevaarlijk gestald staan voor een nooduitgang, brandkraan, op een blinde geleide strook of direct aan of op de trambaan of rijweg (Rood label: fiets wordt na half uur verwijderd) 
  • fietsen die hinderlijk gestald staan in de looproute of voor een ingang. (Groen label: fiets wordt na 24 uur verwijderd).”
De discussie in deze zaak gaat niet zozeer of de fiets wel of niet gevaarlijk staat geparkeerd, maar of de fiets op basis van het gemeentelijke beleid al na 30 minuten verwijderd had mogen worden.  De rechtbank heeft geoordeeld dat dat niet het geval is. De omstandigheden waarbij een fiets binnen 30 minuten mag worden verwijderd, zijn in het gemeentelijke beleid limitatief vastgelegd. Hiervan was in dit geval geen sprake. Het verwijderen van de fiets had pas na 24 uur mogen gebeuren.

De reden dat de gemeente in het ongelijk is gesteld is dus niet zozeer dat een fiets niet mag worden verwijderd, maar dat de gemeente zich niet heeft gehouden aan haar eigen beleid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten